MEMBACA AL-QURAN || MEMAHAMI AL-QURAN || MENGAMALKAN ISI AL-QURAN
بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Sakaratul Maut

Sunday, 27 October 2013

Dan ( amatlah ngerinya) kalau engkau melihat ( wahai orang yang memandang ), ketika malaikat mengambil nyawa orang-orang kafir dengan memukul muka dan belakang mereka ( sambil berkata ) : "Rasalah kamu azab seksa neraka yang membakar".
( Terjemahan Surah Al-Anfal, ayat ke 50 )

Dan siapakah yang lebih zalim daripada orang yang mereka-reka perkara yang dusta terhadap Allah, atau orang yang berkata : " Telah diberi wahyu kepadaku", padahal tidak diberikan sesuatu wahyu pun kepadanya ; dan orang yang berkata : " Aku akan menurunkan seperti yang diturunkan Allah". Dan ( sungguh ngeri ) sekiranya engkau melihat ketika orang-orang yang zalim itu dalam penderitaan "sakaratul-maut" ( ketika hendak putus nyawa ), sedang malaikat-malaikat pula menghulurkan tangan mereka ( memukul dan menyeksa orang-orang itu ) sambil berkata ( dengan menengking dan mengejek ) : "Keluarkanlah nyawa kamu ( dari tubuh kamu sendiri ); pada hari ini kamu dibalas dengan azab seksa yang menghina ( kamu ) sehina-hinanya, disebabkan apa yang telah kamu katakan terhadap Allah dengan tidak benar, dan kamu pula ( menolak dengan ) sombong takbur akan ayat-ayat keteranganNya".

(Terjemahan Surah Al-An'am, ayat ke-93)


"Sakitnya sakaratul maut itu kira-kira tiga ratus kali sakitnya dipukul pedang".
( H.Ibnu Abu Dunya)

Cara malaikat Izrail mencabut nyawa tergantung dari amal perbuatan orang yang bersangkutan, bila orang yang akan meninggal dunia itu derhaka kepada Allah, maka Malaikat Izrail mencabut nyawa secara kasar. Sebaliknya, bila terhadap orang yang soleh, cara mencabutnya dengan lemah lembut dan dengan hati-hati. Namun demikian, peristiwa terpisahnya nyawa dengan raga tetap teramat menyakitkan.

Di dalam kisah Nabi Idris a.s, beliau adalah seorang ahli ibadah, kuat mengerjakan solat sampai puluhan rakaat dalam sehari semalam dan selalu berzikir di dalam kesibukan sehari-hari. Catatan amal Nabi Idris a.s yang sedemikian banyak, setiap malam naik ke langit. Hal itulah yang sangat menarik perhatian Malaikat Maut, Izrail. Maka bermohonlah ia kepada Allah s.w.t agar diperkenankan  mengunjungi Nabi Idris a.s di dunia. Allah s.w.t mengabulkan permohonan Malaikat Izrail, maka turunlah ia ke dunia dengan menjelma sebagai seorang lelaki tampan, dan bertamu ke rumah Nabi Idris.

"Assalamualaikum, yaa Nabi Allah". Salam Malaikat Izrail.

"Waalaikumsalam wa rahmatullah '', jawab Nabi Idris a.s

Beliau sama sekali tidak mengetahui bahawa lelaki yang bertamu ke rumahnya itu adalah Malaikat Izrail.

Seperti tetamu yang lain, Nabi Idris a.s melayan Malaikat Izrail dan ketika tiba saat berbuka puasa, Nabi Idris a.s mengajaknya makan bersama namun ditolak oleh Malaikat Izrail. Selesai berbuka puasa, seperti biasanya, Nabi Idris a.s mengkhususkan waktunya "menghadap" Allah sampai keesokan harinya. Semua itu tidak lepas dari perhatian Malaikat Izrail. Juga ketika Nabi Idris terus-menerus berzikir dalam melakukan kesibukan sehari-harinya dan hanya berbicara yang baik-baik saja. Pada suatu hari yang cerah, Nabi Idris a.s mengajak "tetamunya" itu berjalan-jalan ke sebuah kebun di mana pohon-pohonnya sedang berbuah, ranum dan menggiurkan."Izinkanlah saya memetik buah-buahan ini untuk kita", pinta Malaikat Izrail ( menguji Nabi Idris a.s )

"Subhanallah," kata Nabi Idris a.s

"Kenapa?" Malaikat Izrail pura-pura terkejut.

"Buah-buahan ini bukan milik kita", Ungkap Nabi Idris a.s, kemudian beliau berkata :

"Semalam anda menolak makanan yang halal kini anda menginginkan makanan yang haram ".

Malaikat Izrail tidak menjawab. Nabi Idris a.s memerhatikan wajah tetamunya yang tidak merasa bersalah. Diam-diam beliau ingin tahu tentang tetamu yang belum dikenalnya itu. Siapakah gerangan? fikir Nabi Idris a.s.

"Siapakah engkau sebenarnya?" tanya Nabi Idris a.s

"Aku Malaikat Izrail" Jawab Malaikat Izrail.

Nabi Idris a.s terkejut, hampir tak percaya, seketika tubuhnya bergetar tak terdaya.

"Apakah kedatanganmu untuk mencabut nyawaku?" selidik Nabi Idris a.s serius.

"Tidak" Senyum Malaikat Izrail penuh hormat.

"Atas izin Allah, aku hanya menziarahimu" Jawab Malaikat Izrail.

"Aku ada hajat kepadamu " Tutur Nabi Idris a.s

" Apa itu? Katakanlah " Jawab Malaikat Izrail.

"Kumohon agar engkau bersedia mencabut nyawaku sekarang. Lalu mintalah kepada Allah s.w.t untuk menghidupkanku kembali agar bertambah rasa takutku kepadaNya dan meningkatkan amal ibadahku". Pinta Nabi Idris a.s.

"Tanpa izin Allah, aku tak dapat melakukannya", tolak Malaikat Izrail.

Pada saat itu pula Allah s.w.t memerintahkan Malaikat Izrail agar mengabulkan permintaan Nabi Idris a.s. Dengan izin Allah, maka Malaikat Izrail segera mencabut nyawa Nabi Idris a.s sesudah itu beliau wafat.

Malaikat Izrail menangis, memohonlah ia kepada Allah s.w.t agar menghidupkan Nabi Idris a.s kembali. Allah mengabulkan permohonannya. Setelah dikabulkan Allah, Nabi Idris a.s hidup kembali.

"Bagaimanakah rasa mati itu sahabatku?" Tanya Malaikat Izrail.

"Seribu kali lebih sakit daripada binatang hidup dikuliti.'' Jawab Nabi Idris a.s

"Caraku yang lemah lembut itu, baru kulakukan terhadapmu" Kata Malaikat Izrail.


MasyaAllah lemah-lembutnya Malaikat Izrail Maut (Izrail) itu terhadap Nabi Idris a.s. Bagaimanakah jika sakaratul maut itu datang kepada kita?

BERSEDIAKAH KITA UNTUK MENGHADAPINYA?

No comments:

 

Ahli Jawatankuasa Kelab Iqra’ Kolej Ungku Omar

Sesi 2014/2015

Yang DiPertua

Muhammad Khairul Ghazi Bin Suhaili

Fakulti Pengajian Islam

Naib Yang DiPertua I

Muhsin Bin Abllah

Fakulti Pendidikan

Naib Yang DiPertua II

Afiqah Binti Amil Husin

Fakulti Sains Sosial & Kemanusiaan

Setiausaha

Nurezzah Binti Maulud-Din

Fakulti Sains Sosial & Kemanusiaan

Naib Setiausaha

Wan Suhaidashima Binti Wan Jaafar

Fakulti Sains Sosial & Kemanusiaan

Bendahari

Haulah Binti Razali

Fakulti Pengajian Islam

Naib Bendahari

Muhammad Noor Faez Bin Ahmad

Fakulti Ekonomi & Pengurusan

Publisiti

Muhamad Faisal Bin Mohd Sukerna

Fakulti Pengajian Islam

Wakil Muslimin

Muhammad Khidir Bin Jarawi

Fakulti Pengajian Islam

Wakil Muslimat

Siti Nur Aishah Binti Ahmad

Fakulti Kejuruteraan & Alam Bina

Followers

Become a Fan

kkk kkk